‘Mensen willen zich altijd houden aan door andere mensen bedachte regels. Ik heb een enorme drang om tradities, niet per se om zeep te helpen, maar wel om ze te bevragen. 

Aan de Indische keuken mocht je niks veranderen, want dat was een heimweekeuken die was meegenomen uit de voormalige kolonie. Ik heb dat dus wél gedaan. Het kookboek Indorock is een eigentijdse herdefiniëring van de Indische keuken. Saté de hele nacht marineren? Onzin. Marinade dringt nauwelijks door in het vlees. En je mag best gember aan nasi goreng toevoegen als je dat lekker vindt. Rendang eet je op Sumatra niet met atjar, maar ik doe dat wel, want dat zure past uitstekend bij het vette vlees. Balinese sambal matah met fijngesneden sjalot, chilipepers en limoenblad is een waanzinnige combinatie met Hollandse haring.

Ik heb zoveel reacties van lezers gekregen dat ze zich door die nieuwe smaakcombinaties bevrijd voelden. “Nu durf ik pas weer voor mijn Indonesische schoonmoeder te koken!” schreef...